Космическият телескоп Хъбъл засне изображение на произволна колекция от галактики, подредени в

...
Космическият телескоп Хъбъл засне изображение на произволна колекция от галактики, подредени в
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл засне перфектно подредени галактики СНИМКА

Космическият телескоп Хъбъл снима изображение на случайна сбирка от галактики, подредени в една линия. Съдейки по изображението, наподобява, че няколко по-малки обекта от същия вид изпадат от огромната спирална вселена. Това е единствено една от многото аргументи, заради които тези галактики са включени в каталога на особените галактики на Арп-Мадоре, пише Universe Today.

Вляво и вдясно в горната част на новото изображение на галактическия телескоп Хъбъл могат да се видят две огромни и ярки галактики, взаимодействащи една с друга. Заедно двете галактики са наречени Arp-Madore 2105-332. Те се намират на разстояние почти 200 милиона светлинни години от нас. В същото време всяка от тези галактики има свое име. Тази отляво, по-голяма спирална вселена, се назовава 2MASX J21080752-3314337. Първо, по-малката спирална вселена беше наречена 2MASX J21080362-3313196. Астрономите постоянно употребяват тези галактики, с цел да дефинират местоположението на други астрономически обекти.

Под галактиката вляво можете да видите няколко по-малки спирални галактики, подредени в една линия. Но в действителност те не са свързани с двойката Arp-Madore 2105-332 и се намират по-далеч от Земята.

Космическият телескоп Хъбъл напълно инцидентно е заснел тази панорама, където няколко фонови галактики са подредени по подобен метод, че наподобява, че изпадат от огромната спирална вселена от горната страна.



Снимка: NASA

Всички галактики в това изображение са показани с много елементи и изясненост с помощта на обстоятелството, че инструментите на Хъбъл, макар обстоятелството, че към този момент е на 33 години, работят както би трябвало. Освен това телескопът Хъбъл неотдавна претърпя интервал, в който не работеше и не организираше наблюдения. Това се дължи на дребен случай, само че учени от НАСА върнаха телескопа към живот.

Що се отнася до двете огромни спирални галактики, наречени Arp-Madore 2105-332, те са галактики с емисионна линия. Това значи, че по време на наблюдаване емисионните спектри на двете галактики демонстрират присъщи нараствания на равнищата на лъчение, известни като емисионни линии.

Когато астрономите открият специфични признаци на радиация, предавана от разнообразни химични детайли, или признаци на усвояване на светлина, т.е. линии на усвояване, те могат да получат доста скъпа информация за избрана вселена. Например към какъв вид принадлежи, какъв е съставът, плътността и температурата на газа в галактиката, с каква скорост се появяват нови звезди. Астрономите могат също да открият масата на централната свръхмасивна черна дупка.

Ако в спектъра на една вселена се виждат доста емисионни линии и малко линии на усвояване, това демонстрира, че има бързо формиране на нови звезди и има доста ярки новородени звезди. Ако спектърът на една вселена разкрива доста линии на усвояване и малко линии на лъчение, това демонстрира, че съвсем не е останал газ за появяването на нови звезди и нейните звезди са най-вече остарели. В спектъра на галактиките Arp-Madore 2105-332 има доста емисионни линии, което значи, че тук се появяват доста нови звезди.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР